Postanite član Planet Croatia

Dani hrvatskog turizma 2014.

Dani hrvatskog turizma 2014. godine održat će se 16. i 17. listopada

Booking.com dosegnuo pola milijuna smještajnih objekata

Booking.com, svjetski lider u online rezervacijama hotelskog i ostalih vrsta smještaja danas

Booking.com otvorio urede u Poreču i Dubrovniku

Booking.com, svjetski lider u online rezervacijama hotelskog i ostalih vrsta smještaja ovaj

123

Vijest tjedna

Najveći putni portal u svijetu TripAdvisor svrstao je vidikovac Zagreb Eye na prvo mjesto na ljestvici preporučenih turističkih atrakcija u Zagrebu.  … vise...

NAJČITANIJE VIJESTI

Park prirode Velebit: Mjesto koje odiše ljepotom i svježim zrakom

PDFPrint option in slimbox / lytebox? (info)E-mail

Planet Croatia - News

„Velebit se zovem, junak sam ti pravi Kamen-krunu nosim na ponosnoj glavi.“

(Vladimir Nazor, Velebit)


Planinski masiv Velebit je najveća Hrvatska prirodna znamenitost i ujedno najbogatija planina biljnim i životinjskim vrstama. Tek je četvrta planina u Hrvatskoj po nadmorskoj visini,  s najvišim vrhom po imenu Vaganski vrh (1757m), a sa svojih 145 km dužine pripada joj titula najduže planine u Hrvatskoj.

Velebit spaja prelijepo Jadransko more uzduž Velebitskog kanala s jedne strane s djelom kopnene Hrvatske gdje se nalaze Gacko, Ličko i Gračačko polje. S druge strane proteže se od Vratnika nad Senjom na sjeverozapadu do rijeke Zrmanje na jugoistoku. Najčešće se u literaturi Velebit dijeli na četiri djela -  sjeverni, srednji, južni i jugoistočni Velebit.

Park prirode Velebit daleko je najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj sa površinom od 2000 četvornih kilometara. Zbog svoje ljepote i raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta UNESCO ga je proglasio rezervatom biosfere. Na sjeveru Velebit je najširi sa širinom  do 30 km, s više strmih i stjenovitih vrhova i grebena, dok je na jugu planina najuža, širine svega 10 km. Različitost ove veličanstvene planine još je istaknutija u smjeru istok-zapad. Na zapadu, primorske padine imaju otvoreni stjenoviti karakter dok su na istoku ličke padine u potpunosti obrasle šumom.  Velebit se može pohvaliti i  mnoštvom speleoloških objekata kao što su spilje i jame: Cerovačke pećine, Jama Golubinka, Jama Vrtlina, Jama Mamet, Jama Puhaljka, Jama Bunovac.

Biljni i životinjski svijet

Na  Velebitu su zabilježene 1854 biljne vrste, od kojih je 79 endema. Velebit je posebno poznat po velikom broju endemskih vrsta koje obitavaju na njemu. Jedne od najpoznatijih  su:  Velebitska degenija,  Hrvatska gušarka,  Prozorski zvončić, Hrvatska sibireja, itd.

Velebit također obiluje i raznim životinjskim vrstama, među koje spadaju i tri velike zvijeri: Mrki medvjed, vuk i  ris. Osim ovih navedenih životinjskih vrsta na Velebitu se može naći i više vrsta raznih gmazova, vodozemaca , malih sisavaca i šišmiša.

Turistička ponuda Velebita

Velebit nudi mnogo sadržaja koji su interesantni turistima od smještaja i  grupnog posjeta poznatim izletištima do mogućnosti provođenja aktivnog odmora uz sportski ribolov, alpinizam, rafting i biciklizam. Jedno od poznatih izletišta je uvala Zavratnica koja slovi kao jedna od najljepših uvala Jadranskog mora. Dužina uvale iznosi oko 900 metara, a širina joj varira između 50 i 150 metara. Do Zavratnice možete doći iz Jablanca (trajektna luka za otok Rab) ili pješačkom stazom uz more.

Ukoliko se želite upustiti u planinarsku avanturu, do uvale se možete spustiti planinarskom stazom iz sela Zavratnica. Park prirode Velebit također vam nudi i obilazak poučnih staza – Terezijana, Kudin most i  Starigrad Senjski – Donja klada, po vrlo niskim cijenama. Staze se obilaze pješke uz pratnju stručnih vodiča Javne ustanove PP Velebit. Šetnje poučnim stazama nisu zahtjevne, tako da ih i posjetioci slabije kondicije mogu savladati. Na nekim dijelovima ima malih uspona koji također nisu zahtjevni.

Željnima svježeg zraka i noćenja na Velebitu  u ponudi su razne planinarske kuće i domovi, kampovi i turistička naselja, a za one s manje avanturističkog duha prikladniji smještaj bili bi hoteli koji se nalaze u gradovima podno Velebita.

Park prirode Velebit

Prilog o PP VELEBIT u emisiji PLANET CROATIA

 
Preporuči prijatelju: