Postanite član Planet Croatia

Dani hrvatskog turizma 2014.

Dani hrvatskog turizma 2014. godine održat će se 16. i 17. listopada

Booking.com dosegnuo pola milijuna smještajnih objekata

Booking.com, svjetski lider u online rezervacijama hotelskog i ostalih vrsta smještaja danas

Booking.com otvorio urede u Poreču i Dubrovniku

Booking.com, svjetski lider u online rezervacijama hotelskog i ostalih vrsta smještaja ovaj

123

Vijest tjedna

Najveći putni portal u svijetu TripAdvisor svrstao je vidikovac Zagreb Eye na prvo mjesto na ljestvici preporučenih turističkih atrakcija u Zagrebu.  … vise...

NAJČITANIJE VIJESTI

Dani Samoborskih kremšnita

PDFPrint option in slimbox / lytebox? (info)E-mail

Planet Croatia - News

Iako su danas simbol grada Samobora, Đuro Lukačić, otac Samoborskih kremšnita, za vrijeme svog djelovanja nije dobio ni jedno priznanje za svoj rad.

Osim po fašniku, grad Samobor poznat je i po jednoj slastici – kremšnitama. Već tradicionalna manifestacija posvećena najpoznatijem samoborskom kolaču pod nazivom Dani samoborskih kremšnita ove godine održana je 14. i 15. svibnja na Trgu kralja Tomislava.

Ocem Samoborskih kremšnita smatra se Đuro Lukačić,  koji je svoje umijeće uložio u slastičarski zanat. Iako je zaslužan što danas Samoborci i njihovi gosti uživaju u ovoj kremastoj slastici, Đuro Lukačić za cijelog svog slastičarskog djelovanja nije dobio nikakvo posebno priznanje; niti od Turističke zajednice, niti turističkih društava, Udruženja obrtnika ili nekoga iz Grada Samobora.

Ukoliko niste stigli u Samobor na Dane samoborskih kremšnita, donosimo vam recept koji je objavljen na službenim stranicama manifestacije, uz napomenu da će dobivene kremšnite ipak biti samo slične Samoborskim kremšnitama jer tajna po kojoj su posebne ipak mora ostati tajna...u tome i cijela draž ove priče.

RECEPT - SAMOBORSKE KREMŠNITE

Sastojci: 1. smjesa - 10 žutanjaka, 30 dkg brašna, 30 dkg šećera, 3 vanilin šećera, 2 dcl mlijeka; 2. smjesa - 12 dcl mlijeka, 12 dcl vode, 3 vanilin šećera; 3. smjesa - 10 bjelanjaka, 20 dkg šećera u prahu i omot lisnatog tijesta

Način pripreme: Prvu smjesu dobro izmutiti mikserom, a drugu smjesu zakuhati, pa kad zavrije, maknuti s vatre, uliti prvu smjesu, stalno miješajući kuhati dok se ne zgusne kao puding, oko 15 minuta. Paziti da ne zagori! Na kraju istući snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu, pa lagano umiješati u vrelu smjesu.

Lisnato tijesto rastanjiti i peći na obrnutom plehu, u koji ćete uliti kremšnite. Na dno pleha stavite jednu koru, ulijte vruću smjesu, zatim stavite drugu koru, a tek kad se ohladi možete posuti šećerom u prahu. Količina je dovoljna za veliki duboki pleh od štednjaka.

I ne zaboravite Samoborske su kremšnite poznate po tome što se jedu tople, dok se na drugim mjestima poslužuju isključivo kao rashlađena slastica.

 
Preporuči prijatelju: